Copyleft

Litsentsid vol. 2 ehk Copyleft - eestikeelne Wikipedia annab copyleftile sellise vaste: Copyleft on autoriõiguse kasutamine eesmärgiga eemaldada seaduse poolt vaikimisi seatud piirangud teose levitamisel ning teose modifikatsioonide loomisel nõudega, et samasugused levitamis- ning muutmisvabadused säiliksid ka esialgse teose põhjal loodud töödel.

Copylefti mõte on seega anda teose autorile võimalus jagada enda teost muude õiguste alusel võrreldes traditsioonilise autoriõigusega - näiteks, et anda õigus enda töö muutmiseks ja levitamiseks viidates seejuures algsele autorile. Et erinevate litsentside maailmas mugavamalt liigelda on Creative Commonsi kodulehel leitav vastav tööriist. Järgnevalt vaatamegi erinevaid litsentse ning näiteid nende kasutamisest.

1. CC0 ja Public Domain

CC0 PDM

Need litsentsid sobivad kasutamiseks juhul, kui autor ei soovi enda tööle üldse mingeid õiguseid rakendada (CC0) või kui leitakse teos, millel on teadaolevalt autoriõigused lõppenud (public domain). Nende litsentside puhul ei pea kasutajad algsele autorile viitama.
Näitena võib tuua tasuta fotode jagamise portaali Pixabay, kus suurem osa sisust on CC0 litsentsi all.

2. CC Attribution ehk autorile viitamine (BY) ja Autorile viitamine + Mitteäriline eesmärk (BY-NC)

Creative Commonsi litsents Creative Commonsi litsents

Kui autor soovib enda teose anda vabalt kasutusele, kuid eeldab ikkagi jagatud või muudetud teose puhul viitamist algsele autorile sobib kasutamiseks CC-BY litsents. Erinevus CC0 litsentsiga ongi viitamises. Vaba tarkvara jagamise puhul aga soovitatakse kasutada CC0 litsentsi kuna CC (Creative Commons) litsentsid ei kirjelda lähtekoodi avaldamist. See on ka CC ametlik seisukoht.
BY-NC litsents lisab veel tingimuse, et jagada tohib vaid mitte-ärilistel eesmärkidel.
Näitena võib tuua Peter Suberi raamatu "Open Access".

3. Attribution-NoDerivatives (BY-ND) ja Attribution-NonCommercial-NoDerivatives (BY-NC-ND)

Creative Commonsi litsents Creative Commonsi litsents

Võrreldes eelneva litsentsiga on keelatud teose muutmine. Lubatud on küll selle levitamine kas ärilistel (BY-ND) või mitte-ärilistel (BY-ND-ND) eesmärkidel. Viimane on CC-litsentsidest ka kõige "rangem" ehk sisaldab kõige rohkem piiranguid.
Näiteks Pearl Jami muusikavideo "Life Wasted" aastast 2006 on BY-NC-ND litsentsiga. Tõenäoliselt esimene kord, kui suur plaadikompanii selliseks asjaks loa on andnud.

4. Autorile viitamine + Jagamine samadel tingimustel (BY-SA) ja Autorile viitamine + Mitteäriline eesmärk + Jagamine samadel tingimustel (BY-NC-SA)

Creative Commonsi litsents Creative Commonsi litsents

Lubatud on teose muutmine, kuid seda tuleb jagada samadel tingimustel algse teosega. See tähendab, et ei tohi keelata ka järgnevate teoste muutmist ja need peavad olema vabalt levitatavad. Kahe litsentsi erinevus on jällegi selles kas lubatakse ka ärilistel eesmärkidel levitamist või mitte.
Näiteks veebilehe StackOverflow sisu kuulub CC-BY-SA litsentsi alla.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - minevik ja tulevik

Copyright Reform

Hacker - HOWTO