Hacker - HOWTO

Selle nädala teemaks on häkkerid ja kuidas üheks neist saada. Sellest on väga hästi kirjutanud Eric S. Raymond oma teoses "How To Become A Hacker" (eestikeelne tõlge).

Alustaks aga hoopis sõna "häkker" tähendusest ja kuidas seda üldiselt mõistetakse. Ilmselt ei ole kellelegi uudiseks, et suurema osa ühiskonna jaoks assotsieerub see pigem kuritegevuse ja pahatahtlikkusega. Põhjus on ilmselt selles, et sellised tegevused (süsteemidesse sissemurdmine) saavad meedias suuremat kõlapinda ja kui keegi ajakirjanik või poliitik on neid inimesi nimetanud häkkeriteks siis lugejad võtavad selle kiiresti omaks. Häkkerite tegelikust maailmast ja selle mõiste tähendusest ei ole ilmselt aga nii põnev massimeedias kirjutada ja nii ongi see pool varju jäänud.

Jesse Sheidlower on öelnud, et seda arusaama ei saagi ilmselt lõplikult muuta ja parandada. Ja konkreetse mõiste selgitamine või muutmine ei lahendaks probleemi. Ilmselt aitab siin pigem ühiskonna harimine ja aeg, sest häkkerid, vaba lähtekoodiga tarkvara ja muud taolised nähtused hakkavad juba ühiskonna loomuliku arengu käigus õiget tähendust saama. Ehk Eric S.Raymondi järgi "Häkkerid lahendavad probleeme ja loovad uusi asju, nad usuvad vabadusse ning vastastikusse vabatahtlikku abistamisse."

Nüüd aga pikemalt Eric S. Raymondi artiklist. Kõige paremini võtavad kogu häkkeriks saamise ja olemise temaatika kokku tema kirjatüki kaks viimast lauset: "Olemaks häkker, vajad sa motivatsiooni, initsiatiivi ja võimet ennast harida. Tee sellega algust - kohe praegu..."

Artiklis on palju huvitavaid näpunäiteid, kuidas seda huvi endas tekitada ja millega alustada. Põhiliselt käib läbi teema, et lae endale arvutisse Linux ja uuri seda. See on koht, millega ma päris hästi ei nõustu. Olen erinevaid Linuxite distributsioone alla laadinud ja kasutanud aga Windowsi kasutusmugavus (eriti draiverite osas) on siiski parem.

Aga.


See ei pea olema alati konkreetne "Linux" Linux nagu Ubuntu. Tänapäeval on võib-olla hoopis põnevam mängida Androidiga - uurida selle koodi, teha ise mõni lihtne aga kasulik rakendus jne. Lisaks on Android niikuinii igapäevaselt kasutuses - seda ei pea Windowsi asemele telefoni laadima.

Programmeerimiskeeltest.

Eric S. Raymond soovitab õppida HTML-i, Pythonit ja C/C++ keeli. Minu arvates tuleks siia lisada veel näiteks ka PHP, millega saab juba päris tõsiseid asju teha ja aina enam populaarsust koguv Javascript. Põhjus on jällegi lihtne - aina enam liigub kõik pilveteenuste ja rakenduste poole ning uuel häkkeril on tõenäoliselt palju põnevam uurida Wordpressi või muu avaliku lähtekoodiga levinud tarkvara koodi. Nii võib näiteks kogenud blogija leida enda jaoks põneva hobi Wordpressi kujunduste või pluginate tegemisel või taolistes suuremates projektides kaasalöömisel.

Igal juhul võimalusi on palju ja tundub, et tänapäeval tekib neid ka aina juurde. Seega vabandusi leida, miks programmeerimisest ja häkkerikultuurist eemale hoida on aina raskem leida.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - minevik ja tulevik

Copyright Reform