IT professionaal?

Tänane teema on "IT professionaal Eestis aastal 2017 (vajalikud eeldused, omadused ja oskused)". Kindlasti erineb see kirjatükk sellest, kui see oleks kirjutatud aastal 2007 või 1997. Kuna IT maailm on pidevalt väga kiires muutumises loob see ka teatud tingimused selle valdkonna töötajatele. Ühest küljest võib see tunduda piiranguna (puudub kindlustunne) aga samas paljud inimesed just selle omaduse pärast selles sektoris töötavadki - tänane päev ei pruugi olla üldse selline nagu oli eilne ja homset ei oska ette ennustadagi. Kindel on vaid see, et iga päev on võimalik midagi uut õppida ja järele proovida.

Järgnevalt püüan välja tuua mõned punktid, mis iseloomustavad IT sektoris töötavat inimest ja millega peaks arvestama need, kes plaanivad seda elukutset omandada:


  • Palgasoov 
Jah, IT sektoris on üldiselt kõrgem palgatase, kuid sellel on ka omad põhjused. Nimelt ei ole IT elukutse päris "soft" ehk igaüks seda ära ei kannata. Ühel või teisel viisil lähevad teemad väga tehniliseks ning nendega peab kodus olema. Või olema valmis neid õppima. Ja õppida tuleb palju ja tihti. Seetõttu ei töötagi paljud inimesed IT sektoris mitte palga, vaid huvitava tehnoloogia ja pidevate arenemisvõimaluste tõttu.
  • Tehniline taip
Sai juba mainitud ka eelnevas punktis - kui tehnika ja matemaatika ikka kohe üldse ei meeldi siis on väga raske endas motivatsiooni leida

  • Elukestev õpe
Samuti esimese punkti laiendus. IT sektoris ei ole "lõpetan kooli ja saan elukutse" võimalusi väga palju. Elukutse kaob väga kiirelt ajalukku, kui enda elukutset ei kaasajastata. Olgu tegemist programmeerimiskeelega, tehnoloogiaga vms.

  • Sotsiaalsed oskused
Tänapäeval käib suurem osa tööst meeskondades. Start-up ettevõtetest on ju tuntud avatud kontorid, töötajate koosviibimised jne. Seega on omavaheline suhtlus väga tähtis ja IT-inimese töö ei kujuta endast ühes boksis üksinda istumist. Tihti peavad ka arendajad otse kliendiga suhtlema ning enda otsuseid põhjendama.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - minevik ja tulevik

Copyright Reform

Hacker - HOWTO