Internet - asjad, mis on kadunud ja asjad, mis on jäänud

Kuna sel nädalal tuli veidi tegeleda interneti ajaloo uurimisega (mis pakkus kohati suuri üllatusi) siis selles postituses toon välja paar näidet tehnoloogiatest, mis on kunagi internetiga seoses olemas olnud aga tänaseks kadunud või mis on ajale vastu pidanud ning säilinud mingil kujul tänaseni.


1. FTPmail

Interneti algusaegadel ei olnud kasutajatel võimalus pidevalt võrgus olla ning kiirusedki ei toetanud suuremahuliste (üle 3MB) failide allalaadimist. Ka ühenduse kvaliteet ei olnud just parim ning tihti esines katkestusi. Tavaline FTP-protokoll ei lubanud faili osaliselt alla laadida, et sellega hiljem jätkata. Lisaks puudus paljudel inimestel ligipääs internetile, kui sellisele ning ühendus oli olemas vaid e-maili lugemiseks mõeldud tarkvaral.

FTPmaili kaudu failide allalaadimine toimus nii:
  1. Kasutaja saatis FTPmail serverile e-maili, mille sisus oli info lehekülje kohta, kus fail asus
  2. FTPmail server laadis selle faili endale alla, tükeldas ära ning saatis kasutajale rea e-maile tagasi, igas e-mailis üks osa failist.
  3. Kasutaja laadis igast e-mailist endale attachmenti arvutisse ning sidus tükid uuesti kokku üheks failiks
Kuigi allalaadimise kiirus oli väiksem, kui tavainterneti puhul siis andis see moodus võimaluse ilma suurema riskita suuremahulisi faile alla laadida. Oli ka võimalus allalaadimine katkestada ning hiljem jätkata. Inimestel, kellel oli internetile ligipääs ainult läbi e-maili kliendi oligi see ainus võimalus näiteks uus Linuxi distributsioon saada.

See meetod oli veel tavaline 1990. aastate alguspoolel, kuid kadus kiiresti pärast interneti laiemat levikut ning uute stabiilsete püsiühenduste tekkimist. Tänapäeval on veel täiesti võimalik see süsteem endale selgeks teha.

2. Viirused

Arvutiviirused on kindlasti midagi, mis on tulnud et jääda. Esimest korda kirjeldati teoreetiliselt arvutiviiruseid juba 1949.a. matemaatiku John von Neumanni poolt. Nimelt kirjeldas ta viisi, kuidas arvutiprogramm saaks endast ise koopiaid teha. 

Esimese päris viiruse nimi oli Creeper ja see ründas 1971.a. tollast võrku Arpaneti. Viirus ei olnud ohtlik ning kuvas vaid kasutaja arvuti ekraanil "I'm the creeper: catch me if you can". Nagu ikka tekivad uued võimalused olemasolevatest probleemidest, tekkis ka esimene anti-viiruse tarkvara Creeperi vastu võitlemiseks. Nimeks oli sellel The Reaper.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - minevik ja tulevik

Copyright Reform

Hacker - HOWTO