Uus meedia - võrguajakirjanduse miinused

Sel nädalal on teemaks uus meedia ja selle mõju enda valdkonnas. Käesolevas postituses toon välja võrguajakirjanduse miinuspooled ja kuidas see mõjutab ühiskonda üldisemalt.

Uue meedia, eriti võrguajakirjanduse puhul on suurteks plussideks loetud reaalajas info kättesaadavust, interaktiivsust ja enda hääle kuuldavaks tegemist massidele. Samal ajal on see kaasa toonud ka miinuspooli, mis tekitavad tihti suuremaid või väiksemaid probleeme, näiteks:

1. Pealiskaudsed teadmised

Tänapäeva inimesi kutsutakse "pannkoogi-inimesteks" - pannkoogid on laiad ja õhukesed nagu ka tänapäeva inimeste informeeritus. Teatakse paljudest teemadest mingeid fragmente aga süvitsi ei olda millegagi kursis. Sellest tekib ka palju ebakõlasid ning inimesed kujundavad alateadlikult vastavalt loetud pealkirjadele teatud hoiakuid. Samas teame me ju kõik, et tänapäeval ei ütle uudise pealkiri sisu kohta suuresti mitte midagi.

2. Sisu anonüümsus

Igaüks võib avaldada anonüümselt artikleid ja sisu eest mitte vastutada. Sama kehtib ka artiklite kommentaaride kohta. Kui vanasti loeti ajalehest mõnd kirgi kütvat teemat siis arutati seda kokkusaamistel ja reaalselt näost-näkku suhtlemisel. Nii tulid välja erinevad seisukohad ja arusaamad ning kellelgi ei olnud võimalust teiste arvamused jõhkralt maha teha ja lihtsalt uksest välja jalutada nii, et keegi midagi ei mäletaks. See viib meid järgmise punktini:

3. Vähenenud vahetu suhtlus

Nagu eelmise punkti juures on välja toodud siis inimesed arutavad erinevaid teemasid pigem anonüümsetes kommentaariumites, kui näost-näkku enda tuttavate ja sõpradega. Siinkohal on huvitav ära märkida, et tegemist ei ole vanema põlvkonna etteheidetega noorematele. Virtuaalset suhtlust kasutab ka üha enam vanema põlvkonna esindajaid ning mitmetes uuringutes on just noored inimesed olnud need, kes toovad välja liigse nutisõltuvuse.

4. Kahjustav informatsioon

Kuna internetis levitatav info ei ole üldiselt kellegi poolt kontrollitud siis on väga lihtne levitada väärinfot eesmärgiga leida endale mõttekaaslasi ja muuta nende vaateid. Näiteks terroristid kasutavad töödeldud pilte ja väljamõeldud sisu, et leida endale järgijaid. Kuna tänapäeval on lapsed juba väga varajases eas võimelised internetist sisu hankima selle õigsusest aru saamata on tekkinud oht, et nende valearusaamad teatud teemadest kujunevad välja juba lapsepõlves ning kinnistuvad edaspidiseks eluks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - minevik ja tulevik

Copyright Reform

Hacker - HOWTO