Arvustus: Liitreaalsus

Käesolevas postituses annan ülevaate ühest grupitööst. Töö pealkiri on "Liitreaalsus" ning kirjeldatud on selle ajalugu, tehnilist tausta ning väga edukalt ka eetilist poolt ja võimalikke tulevikutrende.

  • Töö teemavalik ja vaatenurk
Teemavalik on väga ajakohane ning huvipakkuv. Nagu ka kirjutisest välja tuleb siis ei sisalda see teema vaid tehnilist poolt, vaid liit- ja virtuaalreaalsusega kaasnevad ka mitmed ohud ja kerkivad eetilised küsimused. Töö on loogiliselt üles ehitatud, alustades liitreaalsuse ajaloost ja võrdlusest virtuaalreaalsusega, tehnilisest poolest ning lõpetades ohtude ja tulevikutrendidega.

  • Käsitluse põhjalikkus
Ajalugu oli piisavalt ülevaatlikult välja toodud ja sisaldas häid näiteid. Minu jaoks oli üllatav, et liitreaalsuse ajalugu on juba nii pikk ja et näiteks spordiülekannetes staadionitele kuvatav graafika käib samuti liitreaalsuse alla.

Liitreaalsuse ja virtuaalreaalsuse võrdlus oli põhjalik, kuid sõnakasutus oli selline, et teemast väga kauge inimene ei pruugi sellest aru saada. Lisaks oleks minu arvates võinud olla mõni hea näide segatud reaalsusest (mixed reality) - selle sisu jäi veidi ebaselgeks (mis vahe on üldse liitreaalsusel ja segatud reaalsusel? ).

Liitreaalsuse toimimise põhimõtted on üpris põhjalikult välja toodud - kirjeldatud on nii tarkvaralist, kui ka riistvaralist poolt. Riistvaraline osa oli väga ülevaatlik ja asjatundlik aga jättis tarkvaralise poole varju. Sellest oleks võinud julgelt rohkem kirjutada, sest teema huvitaks ilmselt paljusid. Tänapäeval ei ole enam raske igal huvilisel enda koduse arvutiga mõni liitreaalsuse rakendus valmis meisterdada - seda õpetatakse juba 10-12 aastastele lastele robootikaringides.

Liitreaalsuse kasutusvõimaluste ja tuntumate projektide osas ei ole midagi lisada, need on väga põhjalikud ja pakkusid uut infot.

Ohtude osa oli minu jaoks üllatus - just selles osas, et neid oli nii palju leitud. See oli tõesti huvitav peatükk ning kiidan selle koostajat.

Liitreaalsuse tuleviku osas arvan isiklikult, et läätsede ja erinevate prillide kandmine ei saa igapäevaseks tegevuseks aga teatud elualadel või valdkondades võib see tõesti normiks saada. Näiteks täna tuli mulle e-mail ühelt navigatsioonirakenduse tootjalt, kelle uusim toode ongi nutitelefonis olev rakendus, kus vana hea GPS-navigatsioon on seotud telefoni kaamera abil reaalse pildiga.

  • Allikad ja viitamine
Kasutatud allikate nimekiri on pikk ja viitamine on korrektne. Positiivne on, et kasutatud on palju erinevaid allikaid ja ei ole toetutud vaid Wikipediale või mõnele üksikule raamatule/teosele. Allikad olid kaasaegsed (enamasti 2015-2017), mis antud teema puhul ilmselt ongi ainus võimalus.
  • Keel ja vormiline korrektsus
Sisu lugemisel oli mitmes kohas selgelt aru saada, kus lõppes ühe inimese kirjutis ja algas teise oma ehk puudus ühtne stiil. Lisaks jäid silma mitmed koma- ja grammatikavead. See ei mõjutanud küll sisu poolt, kuid vormilise osa võiks veel korra selle pilguga üle vaadata.
Väike tähelepanek ka tekstist arusaamise poolelt - antud aine raames sobib see sisu hästi, kuid "tädi Maali maalt" jääks kindlasti kasutatud terminitega hätta ja asja mõte jääks segaseks.

  • Kokkuvõte
Valisin selle teose arvustamiseks pealkirja järgi - see tundus piisavalt põnev ja lootsin, et leian enda jaoks uut infot. Ja ma ei pidanud selles pettuma - sisu oli väga mõnus ja lihtne lugeda, kasutatud oli sobivat pildimaterjali ja teksti vahele "õhku" jäetud. Kogu teema oli loogiliselt üles ehitatud ja oli tunda, et see oli eelnevalt läbi mõeldud. Kindlasti soovitaksin seda lugeda kõigil, kellele antud teema huvi pakub - kui terminoloogia just väga keeruline ei tundu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - minevik ja tulevik

Copyright Reform

Hacker - HOWTO