IT ja tugilahendused

Arvuteid kasutavad tänapäeval suuremal või vähemal määral enamus inimestest, sealhulgas on ka erivajadustega kasutajaid. Et erivajadustega inimesed saaksid arvutit kasutada on loodud mitmeid huvitavaid abivahendeid ja see valdkond on väga lai.
Tavaline riistvara vs. spetsiaalriistvara ei pea aga olema alati seotud puudega, vaid mõeldud on ka ergonoomikale ning mugavuslahendustele, mis kindlasti sobivad ka erivajadustega inimestele.

Huvitavad lahendused on hiirekursori liigutamine silmade abil ning arvuti juhtimine mõtete abil.

Näiteks Tobii Dynavox ja Windows 10 sümbioos - Dynavox on tarkvara ja riistvara komplekt, mis jälgib inimese silmade liikumist ning juhib arvutis protsesse. Windows 10 sisse on aga juba ehitatud võimalus teha selliseid tegevusi lihtsamalt - avatakse spetsiaalsed menüüd, kus on suuremad nupud, millele on siis lihtsam "pihta saada". See tehnoloogia ei ole veel päris ideaalne ning tavaprogramme on kohati keeruline kasutada, kuid selle arenedes tekib kindlasti ka puudeta inimestel soov mugavuse mõttes see kasutusele võtta. Ja ilmselt on see ka arendajatele motivatsiooniks.

Järgmine samm oleks arvuti juhtimine mõttejõul. Üks huvitav artikkel, kuidas ise sellist seadeldist valmistada on leitav siit. Kui mõelda, millised kohmakad seadmed on tegelikult VR-prillid (ja ilmselt saab nende kandmine tulevikus mingis kontekstis normaalsuseks) siis sarnase "mooduli" pähe panemine arvuti juhtimiseks ei oleks ilmselt midagi ebaloomulikku. See on tõesti üks valdkond, mille arengut ootan ka ise põnevusega, sest tihti juhtub ju, et mõte jookseb sõrmedest kiiremini :)

Seega kokkuvõttes võib öelda, et erivajadustega inimeste jaoks loodav tark- ja riistvara käivad väga tugevalt tehnoloogia arenguga käsikäes ning luuakse aina mugavamaid ja täpsemaid lahendusi (mis leiaksid kasutamist juba kõigi poolt). Kui mõned kuud tagasi lõi mul randmesse valu sisse (ilmselt liiga aktiivsest arvutikasutuses) hakkasin uurima ergonoomilisi hiiri ja klaviatuure. Ühtegi osta küll ei jõudnud veel, kuid olin päris lähedal. Kui oleks olemas hästi toimiv alternatiiv, kus ma ei peaks üldse näiteks hiirt mõnda aega kasutama (või teatud protsesside jaoks ei kasuta) siis oleksin ilmselt sellest väga huvitatud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - minevik ja tulevik

Copyright Reform

Hacker - HOWTO